Alarmsysteem bedrijf

U kunt kiezen uit vele goede alarmsystemen voor uw bedrijf. U kunt al kiezen voor een eenvoudig alarmsysteem met een camera die u op uw telefoon of tablet kunt aansluiten en kunt bekijken. Wil je een ingewikkelder alarmsysteem, dan kun je kiezen voor een set draadloze camera’s om binnen en buiten het bedrijf te plaatsen.

Met dit alarmsysteem staat het bedrijf te allen tijde in contact met een alarmcentrale, zodat elk gevaar meteen aangepakt kan worden. Wanneer je dit doet, zullen veel beveiligingsexperts je steunen.

Alarmsysteem bedrijf

Toen ik op zoek was naar het beste draadloze alarmsysteem voor mijn bedrijf, werd ik geïnspireerd tot het schrijven van dit artikel. Wanneer je een alarmsysteem voor je bedrijf wilt kopen, dan is dat het moment waarop je erachter komt hoe groot het aanbod is en welke opties je hebt.

Verschillende soorten zakelijke alarmsystemen

Kies uit het volgende als je een bedrijf wilt beveiligen met een alarmsysteem:

 • Camerabewaking
 • Schoksensoren
 • Geluid maken (sirene)
 • Inbraakalarm voor raam of glas
 • Vaste bewakers (duur)
 • Bewakingshond (in veel kantoren niet haalbaar)
 • Mobiele bewakers (redelijk betaalbaar, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over)

Alarmsysteem bedrijfspand mogelijkheden

Het goedkoopste en eenvoudigste alarmsysteem is er een met slechts één camera bij de voordeur van uw bedrijf. Sommige van deze camera’s maken draadloos verbinding, waardoor het minder waarschijnlijk is dat iemand zal inbreken. Als inbrekers kunnen zien dat iemand heeft nagedacht over hoe ze de zaak veilig kunnen houden, worden ze veel achterdochtiger.

Sommige dieven zullen zelfs een kantoor of bedrijf in de buurt uitkiezen waar ze geen alarmsysteem kunnen zien. Dit komt omdat ze denken dat er te veel kans is om gepakt te worden en te veel risico om het alarm af te laten gaan. Tegenwoordig zijn er veel websites en smartphones die het gemakkelijk maken om beelden van beveiligingscamera’s te delen zodra een alarm afgaat, iets waar geen enkele inbreker op zit te wachten.

Met een alarmsysteem is de kans op een inbraak veel kleiner.

Toch zal het alarmsysteem met alleen een camera veel inbrekers niet tegenhouden. Het is ook gemakkelijk om een eenvoudig alarmsysteem te omzeilen. Voor een dief is het altijd een kwestie van risico.

Met een beter alarmsysteem is de kans gewoon groter dat iemand het alarm in de zaak laat afgaan of betrapt wordt. Hierdoor moet je tegenwoordig over veel meer nadenken dan alleen het ophangen van een vaste camera als alarmsysteem voor je bedrijf. De beste manier om een camera in de gaten te houden is:

 • Op afstand bedienbaar
 • Spraakgestuurd

Verschillende soorten zakelijke alarmsystemen

Sensoren zorgen ervoor dat een alarm werkt. Wanneer een raam of deur in uw bedrijf met een sensor wordt geopend, zal het alarm luid klinken en meteen een signaal afgeven. Dit bericht wordt door het alarmsysteem naar een alarmcentrale of een smartphone gestuurd. Kies een alarmsysteem dat werkt voor uw bedrijf of bedrijven.

Ten eerste kunt u kiezen tussen actieve detectoren zoals een camera en passieve detectoren zoals een microfoon (zoals infrarood- en warmtemelders). Een alarmsysteem kan bijhouden wanneer een ongewenste bezoeker zich in een bedrijf beweegt. Een actieve detector zendt microgolven uit die niet door de ruimtes van het bedrijf kunnen worden gezien. De detector controleert ook wat er in de ruimte is door middel van straling.

Hoe werkt een alarmsysteem bedrijfspand?

Als er iets in het bedrijf vermist of meegenomen wordt, gaat het alarm af. Bij een passieve detector wordt een infrarood- of warmtedetector gebruikt. Het alarmsysteem gebruikt stralen die niet gezien kunnen worden.

Als deze straal wordt verbroken, gaat het alarmsysteem in huis, bedrijf of kantoor meteen af en wordt er een bericht verstuurd. De infraroodsignalen van het alarmsysteem kunnen zelfs worden gekoppeld aan een particuliere alarmcentrale of een professionele meldkamer.

Verschillende soorten detectoren in één oogopslag

Voor een alarmsysteem zijn er verschillende soorten detectoren:

 • Magneetcontactdetector (deze detecteren wanneer een deur of raam wordt geopend)
  Infrarood sensor (verandering van infrarood temperatuur beweging wordt gemeten)
 • Ultrasone golven of microgolven kunnen worden gebruikt om te detecteren.
 • Druk op de knop (stuurt alarm naar meldkamer bij indrukken in geval van overval, brand of ziekte)
 • Detectie van glasbreuk (reageert op geluidsgolven van glasbreuk)
 • Trillingsdetector of seismische detector (reageert op trillingen zoals bij het doorboren van een kluisdeur of het breken van een muur)
 • Kanteldetector (vroeger kwikschakelaar, reageert op het optillen van bijvoorbeeld een voertuig of machine)
 • Waterdetector (bij overstroming of lekkage)
 • Gasdetector (alarm voor aardgas, CO, CO2 of andere gassen)
 • Rookmelder
 • Hittemelder

Wifi of bekabeld

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten goede draadloze alarmsystemen op de markt. Denk aan de werking van smartlocks op deuren. Toch hebben de grotere alarmsystemen nog steeds een betrouwbare vaste verbinding zodat dieven met slimme elektronica de signalen of het alarm niet kunnen blokkeren.

Dit gebeurt als meer apparaten verbinding maken, wat draadloos kan, maar beter werkt met een vaste installatie. Er zijn momenten waarop u gewoon geen draadloos alarmsysteem in uw bedrijf kunt krijgen. Hier zijn enkele voorbeelden van installaties die niet draadloos hoeven te zijn:

Netwerk en andere manieren voor een bedrijf om met mensen te praten
Werken in het bedrijf met docking stations voor laptops met een vaste lijn of vaste PC-opstellingen
Aansluitingen in het bedrijf voor elektriciteit en water voor zaken als waterkoelers in het kantoor of het beste koffiezetbedrijf

Hoe gebruik je een alarm systeem zakelijk?

De meeste alarmsystemen kunnen worden in- of uitgeschakeld door een nummer in te voeren in een kastje bij de voordeur. U kunt ook de code invoeren om het alarmsysteem uit te schakelen op een bedieningspaneel bij de in- of uitgang van het gebouw. Er zijn nog andere manieren om alarmsystemen te laten werken. Denk eraan om mensen een alarmsysteem te laten openen met een sleutel, een badge, of door hun vinger, hand of oog te herkennen. Het juiste alarm, dat wel geld kost, wordt hiermee gebruikt.

Alarmsysteem bedrijf kosten

De belangrijkste vraag voor veel mensen is: hoeveel kost een zakelijk alarmsysteem? Of, als je vanuit huis werkt, hoeveel kost het om je huis te beveiligen? Voor ongeveer 1.000 euro kan een bedrijf een goed alarmsysteem kopen dat werkt. Voor een groot bedrijf met een volledig alarmsysteem lopen de prijzen uiteen van €750 tot meer dan €10.000.

Bovendien moet u extra abonnementskosten betalen als u uw alarmsysteem aan een meldkamer wilt koppelen. Dat komt neer op 75 tot 300 euro per jaar. U moet ook bedenken hoeveel het zal kosten om uw alarmsysteem draaiende te houden. Soms gebeurt dat via een abonnement bij een installateur.

Hoe weet u hoeveel een bedrijfs alarmsysteem kost?

De kosten van een alarmsysteem voor uw bedrijf hangen af van een aantal factoren, waaronder:

 • Hoe het alarmsysteem vindt dat er iets mis is
 • Hoe goed het alarmsysteem is
 • Hoe groot het bedrijf is en hoeveel zaken bewaakt moeten worden
 • Wilt u alleen detectie op de eerste verdieping van het gebouw, of ook op de verdiepingen?
 • Wat voor soort bedrijf het is: kantoor, fabriek, winkel, of een mix daarvan.

Maatregelen die uw bedrijf beschermen zonder iets te doen

Passieve beveiliging tegen inbraak in en rond het bedrijf is een goede manier om ervoor te zorgen dat uw bedrijf zo min mogelijk risico loopt. Uw bedrijf moet ’s avonds en ’s nachts goede verlichting hebben, evenals stevige kozijnen en deuren met 3-sterren Politiekeurmerk beslag. Dit is eerder een aanvulling op een goed alarmsysteem dan een vervanging.

Ook is het belangrijk om de beplanting rond kantoren in goede conditie te houden. Rooi grote struiken en bomen rondom het bedrijf. Dit is goed omdat het voorkomt dat dieven ’s nachts een donkere plek hebben om te werken, en het laat overdag ook meer licht binnen in het bedrijf. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat uw werknemers beter werken in uw zaak als er veel natuurlijk licht is.

BORG-keurmerk of -certificaat

Als u een prijsopgave krijgt voor een alarmsysteem voor uw bedrijf, zoek dan altijd naar een keurmerk of certificaat waaruit blijkt dat het bedrijf lid is van een beveiligingsbranchegroep.

Het BORG Beveiligingsbedrijf:2005-2 certificatieschema spreekt over inbraakbeveiliging die door BORG-bedrijven wordt geboden en somt de eisen op voor het verkrijgen van het certificaat. Het is een goed idee om na te gaan welke eisen uw verzekeringsmaatschappij stelt, zodat u het juiste gecertificeerde alarmsysteem voor uw bedrijf kunt kiezen. U kunt kiezen uit twee verschillende soorten alarmsysteemwaarschuwingen:

 • Alarm verzenden naar politiecommandocentra of particuliere beveiligingsbedrijven
 • Alarm dat oproepen doorstuurt naar de politie

Soms lijkt het alsof dit alarmsysteem de oplossing is, maar dat hangt af van hoe lang het duurt om bij het bedrijf te komen waar het alarm afgaat. Dit lijkt meestal veel tijd te kosten. Bij een goed bedrijf wordt dit meteen geregeld, maar als er niet van tevoren plannen zijn gemaakt, is het een groot twistpunt.

Stille signalering

Door een signaal af te geven aan inbrekers, zorgt een alarmsysteem ervoor dat het feit dat er een inbreker is gevonden bij een persoon of bedrijf terechtkomt die snel kan handelen. U wilt toch niet dat beveiligers of de politie komen als uw alarm afgaat? Er zijn zowel luide als stille bedrijfsalarmen.

Een stil alarmsysteem betekent dat er niets ongewoons wordt gehoord of gezien in het bedrijf waar het alarm zich bevindt. Het alarm gaat echter af bij de centrale meldkamer, dat kan de politie zijn of een andere plaats. Soms staat er dat als er iemand inbreekt, het alarmsysteem automatisch de politie moet bellen.

Wat doet u met de beelden van de camera’s?

Ik stel altijd voor om de beelden van de bewakingscamera’s minstens een maand te bewaren, zelfs als je net een alarm hebt gehad. Als je het zelf in de cloud doet, is het vrij eenvoudig en kost het je niets.

Daarvoor hoef je echt geen professioneel computergenie te zijn. Als dit eenmaal is ingesteld op je alarmsysteem, blijft de rotatie doorgaan, zodat je bedrijf altijd de juiste beelden heeft wanneer je ze nodig hebt.

Deurbel en camera bij de voordeur

Een buitencamera is nuttig voor meer dan alleen het voorkomen van diefstal en het afgaan van een alarm. Veel kantoorhouders blijken hem in hun dagelijkse werk voor heel andere dingen te gebruiken. Nee, niet alleen om verkopers of incassobureaus te weren. Ook om contact te krijgen met de postbode zonder er zelf bij te zijn. Dan heb je het echter meer over slimme deurbellen dan over een volwaardig draadloos alarmsysteem.

Spraak verbinding bij een camera

Als je bij verschillende deuren in het bedrijf tegen de camera kunt praten, in één of twee richtingen, heb je meer mogelijkheden. Als u alleen maar tegen de spraakverbinding hoeft te praten, kunt u tot 5 minuten per keer besparen. Het installeren van een slimme bel in uw bedrijf kan de productiviteit tot een uur per dag verhogen. Als een bedrijf zijn processen efficiënter kan maken, is dat altijd goed voor de productie. Daarom raden wij dit elk bedrijf sterk aan. Vaak heeft een groot bedrijf een alarmsysteem met camerabewaking.

 • Deuren
 • Overheaddeuren
 • Onbeheerde poorten
 • Slagbomen